Mikor és mire nem fizet a CASCO?

Mikor és mire nem fizet a CASCO?

Megnyugodtál, hogy van Casco biztosításod? Ezt a biztosítási formát azért választjuk, mert mi is követhetünk el hibát, okozhatunk balesetet és akkor is számítunk a kártérítésre.A CASCO-t azonban nem felügyeli az állam és nagyon sok az apró betűs rész szerződéskor, hogy minél kevesebbszer és kevesebbet fizessen neked. Van több olyan eset, amely kizáró ok amely(ek) miatt elutasíthatja a kártérítés kifizetését a biztosító. Nézzük melyek ezek!

Mentesülések és kizárások a casco-ban

Nem fizet a biztosító, ha az ügyfél gondatlan volt, ha nem tett meg mindent a kár elkerülésére.
Melyek a tipikus és különösen problémás feltételek?

  • Beázás Pl. felhőszakadás után az aluljáróban elakadsz és a víztől nem tudsz tovább menni, az autó beázik, a biztosító és a casco meg nem fizet.
  • Mentési költségek Sok társaság casco biztosítása korlátozza a kifizethető mentési költségeket, általában 10% körüli, de max 2-300.000 Ft. Ebből nem mindig lehet megúszni. 
  • Téli gumi Egyes casco biztosítás feltételei szerint nincs kártérítés, ha meghatározott hőmérséklet alatt, vagy az előírt időszakban nincs téli gumi az autón, vagy ha használatra már nem alkalmas, kopott az autó gumija. 
  • Rendkívüli események Pl. ha az autó utcai tüntetés áldozatává válik: ha tüntetők felgyújtják az autót, akkor a biztosító egy fillért sem fog a kárra fizetni. Ugyancsak kizárás alá esik, ha a katonaság elkobozza, használatba veszi az autót, s ez alatt esik benne valamilyen kár. 
  • Rágcsálók (pl. nyest) okozta kár A megrágott elektromos kábelekkel is több százezer forint lehet a kár, de a biztosító nem fizet.
  • Sebességtúllépés Egyes casco feltételek szerint nem fizeti ki a biztosító a töréskárt, ha 30%-os vagy nagyobb a sebességtúllépés.Közlekedési szabályok, okmányok Ha a műszaki lejárt több mint 60 napja, akkor még olyan esetben is kibújik a fizetés alól a biztosító, ha nem volt okozati összefüggésben a műszaki állapot a balesettel. Ugyanígy, ha valaki lejárt orvosi érvényességű jogosítvánnyal vezet, az is kizáró ok. Pedig könnyen lehet, hogy a sofőr egészségügyi állapotának semmi köze nem volt a balesethez.
  • Önrészre vonatkozó rendelkezések Egyre gyakoribb, hogy dupla önrészt vonnak le a fiatal sofőröktől és/vagy pótdíjazzák is. Egyes casco biztosításoknál kizárás körébe tartozhat a friss jogosítvánnyal vezető sofőr által okozott kár is.

A sort hosszasan lehet sorolni és sajnos nehéz az érdekeket érvényesíteni, ha valaki nem mélyül el a kulisszákban. Ha baj van segítünk, teljeskörű kárrendezés a Quality Car Repair Kft. segítségével.

Vissza