Az autófényező szakmát egyre több fiatal választja, mivel ez egy kreatív munkakör és jövedelmező karrier is egyben!

 
A modern világunkban az autók a mindennapok részei, elképzelni sem tudjuk nélküle az életünket. Az autótulajdonosok rájöttek, hogy gépjárművükről való gondoskodás és állapotuk megőrzése kulcsfontosságú, ha sokáig szeretnék használni és megfelelő megjelenést szeretnének biztosítani. Az idő vasfogán kívül, azonban történhetnek váratlan események önhibánkon kívül is, amikor egy balesetben sérül meg az autónk.
Az autófényezői szakma ma egyre inkább felkapottá válik, és egyre több fiatal dönt úgy, hogy belemerül ebbe a technikai területbe. De vajon miért éri meg ma autófényezőnek tanulni? Miért választják a fiatalok ezt a különleges szakmát? Ebben a részben bemutatjuk az autófényező szakma előnyeit és a jövőben rejlő lehetőségeit.

Egyedi kreatív kifejezés

Az autófényezés egyben művészet, ahol a festék a paletta, az autó pedig a vászon. Az autófényezők képesek új életet lehelni a járművekbe, és elképesztő kreatív munkát végeznek. A festés nemcsak az autók védelmét szolgálja, hanem lehetővé teszi az egyéni stílus és kreativitás kifejezését is. Egyedülálló színeket hozhatnak létre, egyéni grafikákat és mintákat készíthetnek, amelyek megmutatják az autótulajdonos személyiségét és egyediségét. Az autófényezés az alkotói szabadság terét nyújtja a fiatalok számára, akik kifejezni szeretnék magukat és egyedi munkát végezni.

Stabil és jövedelmező karrier

Az autóipar folyamatosan növekszik, és a járművek száma egyre csak gyarapszik; ennek eredményeként a kereslet az autófényezőkre is növekszik. Ez a szakma kiváló karrierlehetőséget kínál a fiatalok számára, akik olyan stabil és jövedelmező foglalkozást keresnek, amely hosszú távon is biztosítja az anyagi biztonságot. 
Az autóipar technológiai fejlődése további lehetőségeket nyit az autófényezők előtt. Az új festéktípusok, festékpisztolyok és technikák folyamatos fejlődése lehetővé teszi az autófényezők számára, hogy állandóan keresettek legyenek a munkaerő piacon.

Képzés és rugalmas munkaütemterv

Az autófényezői szakmát választva a fiatalok olyan képzést kaphatnak Egerben, amelynek révén szakértővé válhatnak. Az autófényezéshez szükséges készségek és ismeretek megszerzése során a diákok a legmodernebb berendezéseket és technológiákat ismerhetik meg műhelyünkben, amelyek elősegítik a hatékony munkavégzést és a minőségi eredményeket. 
Emellett az autófényezői szakma rugalmas és kiszámítható ütemtervet kínál, amely lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy a munka és a magánélet közötti egyensúlyt megtartsák.

Szakmai fejlődés és lehetőségek

Az autófényező iparág folyamatosan változik és fejlődik, és ennek eredményeként számos szakmai fejlődési lehetőség áll rendelkezésre az autófényezők számára. Az idővel megszerzett tapasztalat és készségek lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy előrelépjenek a ranglétrán és vezető pozíciókat töltsenek be a fényező műhelyekben vagy akár saját, jól jövedelmező vállalkozást indítsanak. 

Az autófényező szakma megítélése 

A járműfényezés nem csupán egy munka, hanem egy igazi mesterség, amelyet a szakma iránti elkötelezettség és a tehetség hajt. A fényezők büszkék lehetnek arra, hogy olyan értéket és minőséget teremtenek, amely megjelenik az utcákon és a közutakon. A végzett szakemberek részt vehetnek a járművek felújításában, de az autóiparban a vadonatúj autók/elemek fényezésére is büszkék lehetnek. A munka iránti szenvedély és az elért eredmények mindig örömforrást jelentenek, és a szakemberek büszkén mutathatják be munkájukat a közösségnek és az ügyfeleknek.
Összefoglalva, az autófényezői szakma ma egy vonzó lehetőséget kínál a fiatalok számára. A kreatív és a technikai készségek kombinációja lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy egy változatos munkakörben mutassák meg tehetségüket. Emellett az autófényezés egy stabil és jövedelmező karrier lehetőségét nyújtja, ahol a szakemberek a folyamatosan növekvő és fejlődő autóiparban, vagy önállóan helyezkedhetnek el. Az autófényező szakma fejlődése, a képzési lehetőségek és a szakmai előrelépési perspektívák további motivációt nyújtanak a fiataloknak, hogy ezt a dinamikus és izgalmas szakmát válasszák.

Érdemes fontolóra venni az autófényezői szakma választását! 

Légy részese az autók esztétikájának megteremtésének és csatlakozz a szenvedélyes autófényezők közösségéhez, akik büszkén vállalják munkájuk gyümölcsét a közutakon!
Ütős szakma, fényes jövő
Folytatódott a példás együttműködés Egerben, egy szakképző iskola, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és helyi szakemberek részvételével. A járműfényező szakma oktatása közös érdek, melynek eredményét egyaránt élvezni fogják a tanulók és a gépjármű tulajdonosok is.

Az elmúlt évtizedekben az egri járműfényező szakma utánpótlása szünetelt, ám - Gyenge István kezdeményezésére - a HMSZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 2021 őszén elindította a járműfényező duális képzést. Ez olyan középfokú szakképzési forma, amelynek során a tanintézetben folyó elméleti oktatás a vállalatoknál megvalósuló gyakorlati képzéssel párhuzamosan történik.

Míg az elméleti oktatás a Gyenge István autófényező műhely - Quality Car Repair Kft. tantermében, a gyakorlati képzés az Egri Ford Márkakereskedés és Szerviz, a Nagyfény Bt. és a Quality Car Repair Kft. műhelyében zajlik, ahol professzionális alapanyagoknak, személyzetnek és berendezéseknek köszönhetően biztonságos környezetben dolgozhatnak a tanulók.

A 20 év után újraindította autófényező képzésben részt vevő diákok száma - a tavalyi évhez képest - megduplázódott. Nem véletlen, hiszen ha sikeres záróvizsgát tesznek 3 év múlva egy ígéretes jövő előtt fognak állni. A jó szakember nagy kincs, akiket megbecsülnek és jól megfizetnek a munkaadók, ezért érdemes a szakképzésre alapozni.
A járműfényezőkre fényes jövő vár!

Online nem lehet autót fényezni, de beszélgetni róla?!

<< Nemrég cégünk ügyvezetője, Gyenge István járműfényező mester mutatta be röviden a tanulóknak a szakmát és a vállalkozásunk történetét.

Köszönjük a kazinbarcikai hetedikes diákok figyelmét és érdeklődését! Tudjuk a pályaválasztás nehéz dolog, amihez mi és a HKIK Mesterségem Címere is segítséget tud nyújtani!
Nagy volt az érdeklődés a Bornemissza nyílt napján, ahol (többek közt) az autófényező, karosszéria lakatos és autószerelő szakmákat mutattuk be az érdeklődő fiataloknak. A XXI-ik századi technológiát kihasználva, már virtuálisan is kipróbálhatták az autófényezést a résztvevők.

2021. nov. 26-án a kamarai Mesterségem Címere, a HMSZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium és a szakmák képviselőinek együttműködésével valósult meg a nyílt nap. A pályaválasztás előtt álló fiataloknak cégünk ügyvezetője mutatta be a fényező hivatás főbb ismérveit és lehetőségeit.

Bízunk benne, hogy egyre több fiatal (beleértve a hölgyeket is) választja ezeket a szakmákat és ezáltal alapozzák meg a boldog jövőjüket. >>
A Bornemissza Gergely Szakképző Iskola 20 év után indította el újra az autófényező képzést. Ehhez idén 6 diák csatlakozott, de már meghirdették a 2022/23-as évben is a járműfényező képzést, amihez kapcsolódóan 2021. november 29-én nyílt napot tartanak az intézményben.
A diákoknak a tanulmányi idejük alatt akár ösztöndíjat és pályakezdési támogatást is biztosíthatnak. A gyakorlati képzés a Quality Car Repair Kft. műhelyében lesz, ahol a professzionális alapanyagoknak, személyzetnek és berendezéseknek köszönhetően biztonságos környezetben dolgozhatnak a tanulók. A technológia fejlődésével és a szigorú munkavédelmi előírások miatt mára kiszorultak az egészségre káros anyagok a fényező műhelyekből, emiatt sem kell tartani ettől a szakmától.
Amennyiben sikeres záróvizsgát tesznek 3 év múlva a diákok, egy ígéretes jövő előtt fognak állni. A jó szakember nagy kincs, akiket megbecsülnek és jól megfizetnek a munkaadók, ezért érdemes a szakképzésre alapozni. A járműfényezőkre fényes jövő vár!
forrás: *KSH, **KSH

VR szemüveg és az auótényezés? Igen!

Pillanatképek az oktatásról:

Az autófényező

MIért érdemes ezt a szakmát választanod?

Anyagi biztonság

Egy jó szakembert megfizet a szakma és a vevő, de a tanulmány alatt ösztöndíj is szerezhető

Egyre több a nő

Már nem csak a férfiak szakmája. Jelentkezhetnek fiúk, lányok is!

Biztonságban vagy

A modern technológiának köszönhetően már nem káros a munkakörnyezet

Bencze Alexandra autófényezőként várja a javításra szoruló kocsikat

„Akiben van például művészi hajlam, annak nagyon tetszene az Air Brush technika, de a polírozás is olyan típusú munka, ami tulajdonképpen esztétikáról, szépségről és pontosságról szól. A festés résznél kell csiszolni, meg poros lesz az ember, de van védőruha. Más, nőknél jobban elfogadott munkakörnek is van ilyen árnyoldala, elég csak a manikűrözésnél a csiszolásra, festésre gondolni.”
Ahogy szintén sok munkahelyen, úgy itt is tapasztalható, hogy nőként többet kell teljesíteni, hogy elismerjék az embert, ugyanakkor Alexandra azt mondja, hogy sokan viszont kifejezetten értékelik, hogy valaki tanulni szeretne, fejlődni akar.
„Még él az a berögződés, hogy az autófényezés egy férfias munka, de ez nem igaz, én is nagyon jól megtalálom ebben magam.”
A cikk forrása és eredete a GLAMOUR magazin 2022-es októberi lapszámában >>

Az autófényezés nem csak férfiaknak való foglalkozás

Ütős szakma, fényes jövő

Példás együttműködés valósult meg Egerben, egy szakképző iskola, a Kamara és egy helyi szakember részvételével. A járműfényező szakma felélesztése közös érdek, melynek eredményét egyaránt élvezni fogják a tanulók és a gépjármű tulajdonosok is.

Magyarország autóipari nagyhatalom
A magyar autóipar minden tekintetben a magyar gazdaság húzóágazata, amely az európai válságjelenségek ellenére is bővült és bővülőben van. A beszállítókról nem beszélve, csak a négy autógyártó, az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki együttesen 21 500 embernek adnak munkát és jövőre indul a BMW gyártás is Debrecenben. Rengeteg szakemberre volt és van szükség, mégis vannak az iparághoz kapcsolódó hiányszakmák. Ezen az állapoton szeretne változtatni a térség meghatározó Szakképző Centruma, a megyei Iparkamara és Gyenge István autófényező.

Egyre több az autó
Évről évre egyre több kocsit használunk, nem ritka a családokban 2-3 autó, 20 év alatt pedig megduplázódott a gépjárművek száma. Ugyanakkor a gépjárművek átlagéletkora is évről-évre nő, tavaly már 14,7** év volt, az import autók háromnegyede is 10 évnél idősebb. Heves megyében 2020-ra már több, mint 112 ezer* jármű volt forgalomban, ez a szám az Észak-magyarországi régióban meghaladta a 400.000-ret* és nem kell sokat várni, míg félmillióra nő ez a szám, míg országos szinten hamarosan elérheti a 4 milliót!
Könnyű belátni, hogy a megnövekedett gépjármű állomány, egyre több munkát jelent az iparághoz kapcsolódó szakembereknek. Több autó = több koccanás és baleset, illetve az elöregedett gépkocsik több karbantartást/felújítást követelnek. Ilyen mértékű növekedést az autófényezők már nem bírnak el, nem ritka a több hetes, akár hónapos javítási idő.
Ezen az állapoton csak közös összefogással lehet változtatni.

A három-szereplős együttműködő felek
Az elmúlt években az egri járműfényező szakma utánpótlása szünetelt, így Gyenge István kezdeményezésére elindult az egyeztetés a Bornemissza Gergely Szakközép-, Szakiskola És Kollégium-mal a képzés újraindításáról, és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara- val a szakma népszerűsítésére. István és a kamara szakemberei sorra látogatták a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosokat, hogy egy jó alternatívaként vonzóvá tegyék az autófényező szakmát. Ezzel párhuzamosan nyílt napot szerveztek a Quality Car Repair Kft. műhelyébe, ahol lehetőség nyílt megismerni a szakma perspektíváját, beszélgethettek a fényező szakemberekkel és ki is próbálhatták az autófényezés fázisait az érdeklődők.
Több évnyi erőfeszítés és közös munka után, a Heves Megyei Szakképzési Centrum Bornemissza Gergely Technikum és Szakképző Iskola 2021 őszén elindította a járműfényező duális képzést (azonosítószáma: 4 0716 19 08). A duális képzés olyan középfokú szakképzési forma, amelynek során a tanintézetben folyó elméleti oktatás a vállalatoknál zajló gyakorlati képzéssel párhuzamosan történik. Míg az elméleti oktatás a Bornemissza szakiskolában, a gyakorlati képzés a Quality Car Repair Kft. műhelyében zajlik.
Azért esett a választás Gyenge Istvánra, mivel a többgenerációs vállalkozás az évtizedek során bizonyította szakmai rátermettségét, rengeteg elégedett ügyfelük van és István megszerezte az oktatáshoz szükséges ismereteket és biztosította a tárgyi/személyi feltételeket.
Bár a diákok képzése kiemelt figyelmet igényelnek (elvonva az ügyvezetéstől) , plusz kiadások lépnek fel, István mégis vállalja a leendő fényezők érdekében.
 
A Bornemissza Gergely Szakképző Iskola 20 év után indította el újra az autófényező képzést. Ehhez 2021-ben 6 diák csatlakozott, de már meghirdették a 2022/23-as évben is a járműfényező képzést, amihez kapcsolódóan 2021. november 29-én nyílt napot tartanak az intézményben.

A diákoknak a tanulmányi idejük alatt akár ösztöndíjat és pályakezdési támogatást is biztosíthatnak. A gyakorlati képzés a Quality Car Repair Kft. műhelyében lesz, ahol a professzionális alapanyagoknak, személyzetnek és berendezéseknek köszönhetően biztonságos környezetben dolgozhatnak a tanulók. A technológia fejlődésével és a szigorú munkavédelmi előírások miatt mára kiszorultak az egészségre káros anyagok a fényező műhelyekből, emiatt sem kell tartani ettől a szakmától.

Amennyiben sikeres záróvizsgát tesznek 3 év múlva a diákok, egy ígéretes jövő előtt fognak állni. A jó szakember nagy kincs, akiket megbecsülnek és jól megfizetnek a munkaadók, ezért érdemes a szakképzésre alapozni. A járműfényezőkre fényes jövő vár!
 
forrás: *KSH, **KSH
A képzési forma előnyei
A duális képzés számos előnyt hordoz magában mind a képzésben részt vevő hallgató, mind a vállalatok számára. Egy diák a képzés elvégzése után a szakképzettség mellett álláshoz is jut, hiszen az őt foglalkoztató üzem/vállalat szívesen látja viszont a saját igényeinek megfelelő szakembert. A diák a képzés alatt részt vesz projektekben, a vállalat által nyújtott technológiával ismerkedhet meg. A legjobb szakemberektől tanulhatja jövendőbeli szakmája alapjait és fortélyait, egy fiatal és dinamikus csapat tagja lehet, ahol nap mint nap új emberekkel és kihívásokkal találkozhat.

Egy üzem/vállalat számára azért kifizetődő ez a képzésforma, mert viszonylag hamar képes az elhivatott diákok bevonására, valamint a szakképzési intézmény a munkaerőpiac számára kompetens szakembert bocsát ki. Csökken mindkét fél kockázata, ugyanis az iskolából való kilépés és a munkapiacra történő belépés is összeér, egy időben történik.