Ütős szakma, fényes jövő

2020.09.03.

Példás együttműködés valósult meg Egerben, egy szakképző iskola, a Kamara és egy helyi szakember részvételével. A járműfényező szakma felélesztése közös érdek, melynek eredményét egyaránt élvezni fogják a tanulók és a gépjármű tulajdonosok is.

Ütős szakma, fényes jövő

Magyarország autóipari nagyhatalom
A magyar autóipar minden tekintetben a magyar gazdaság húzóágazata, amely az európai válságjelenségek ellenére is bővült és bővülőben van. A beszállítókról nem beszélve, csak a négy autógyártó, az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki együttesen 21 500 embernek adnak munkát és jövőre indul a BMW gyártás is Debrecenben. Rengeteg szakemberre volt és van szükség, mégis vannak az iparághoz kapcsolódó hiányszakmák. Ezen az állapoton szeretne változtatni a térség meghatározó Szakképző Centruma, a megyei Iparkamara és Gyenge István autófényező.

Egyre több az autó
Évről évre egyre több kocsit használunk, nem ritka a családokban 2-3 autó, 20 év alatt pedig megduplázódott a gépjárművek száma. Ugyanakkor a gépjárművek átlagéletkora is évről-évre nő, tavaly már 14,7** év volt, az import autók háromnegyede is 10 évnél idősebb. Heves megyében 2020-ra már több, mint 112 ezer* jármű volt forgalomban, ez a szám az Észak-magyarországi régióban meghaladta a 400.000-ret* és nem kell sokat várni, míg félmillióra nő ez a szám, míg országos szinten hamarosan elérheti a 4 milliót!
Könnyű belátni, hogy a megnövekedett gépjármű állomány, egyre több munkát jelent az iparághoz kapcsolódó szakembereknek. Több autó = több koccanás és baleset, illetve az elöregedett gépkocsik több karbantartást/felújítást követelnek. Ilyen mértékű növekedést az autófényezők már nem bírnak el, nem ritka a több hetes, akár hónapos javítási idő.
Ezen az állapoton csak közös összefogással lehet változtatni.

A három-szereplős együttműködő felek
Az elmúlt években az egri járműfényező szakma utánpótlása szünetelt, így Gyenge István kezdeményezésére elindult az egyeztetés a Bornemissza Gergely Szakközép-, Szakiskola És Kollégium-mal a képzés újraindításáról, és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara- val a szakma népszerűsítésére. István és a kamara szakemberei sorra látogatták a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosokat, hogy egy jó alternatívaként vonzóvá tegyék az autófényező szakmát. Ezzel párhuzamosan nyílt napot szerveztek a Quality Car Repair Kft. műhelyébe, ahol lehetőség nyílt megismerni a szakma perspektíváját, beszélgethettek a fényező szakemberekkel és ki is próbálhatták az autófényezés fázisait az érdeklődők.
Több évnyi erőfeszítés és közös munka után, a Heves Megyei Szakképzési Centrum Bornemissza Gergely Technikum és Szakképző Iskola 2021 őszén elindította a járműfényező duális képzést (azonosítószáma: 4 0716 19 08). A duális képzés olyan középfokú szakképzési forma, amelynek során a tanintézetben folyó elméleti oktatás a vállalatoknál zajló gyakorlati képzéssel párhuzamosan történik. Míg az elméleti oktatás a Bornemissza szakiskolában, a gyakorlati képzés a Quality Car Repair Kft. műhelyében zajlik.
Azért esett a választás Gyenge Istvánra, mivel a többgenerációs vállalkozás az évtizedek során bizonyította szakmai rátermettségét, rengeteg elégedett ügyfelük van és István megszerezte az oktatáshoz szükséges ismereteket és biztosította a tárgyi/személyi feltételeket.
Bár a diákok képzése kiemelt figyelmet igényelnek (elvonva az ügyvezetéstől) , plusz kiadások lépnek fel, István mégis vállalja a leendő fényezők érdekében.
A képzési forma előnyei
A duális képzés számos előnyt hordoz magában mind a képzésben részt vevő hallgató, mind a vállalatok számára. Egy diák a képzés elvégzése után a szakképzettség mellett álláshoz is jut, hiszen az őt foglalkoztató üzem/vállalat szívesen látja viszont a saját igényeinek megfelelő szakembert. A diák a képzés alatt részt vesz projektekben, a vállalat által nyújtott technológiával ismerkedhet meg. A legjobb szakemberektől tanulhatja jövendőbeli szakmája alapjait és fortélyait, egy fiatal és dinamikus csapat tagja lehet, ahol nap mint nap új emberekkel és kihívásokkal találkozhat.

Egy üzem/vállalat számára azért kifizetődő ez a képzésforma, mert viszonylag hamar képes az elhivatott diákok bevonására, valamint a szakképzési intézmény a munkaerőpiac számára kompetens szakembert bocsát ki. Csökken mindkét fél kockázata, ugyanis az iskolából való kilépés és a munkapiacra történő belépés is összeér, egy időben történik.
A Bornemissza Gergely Szakképző Iskola 20 év után indította el újra az autófényező képzést. Ehhez 2021-ben 6 diák csatlakozott, de már meghirdették a 2022/23-as évben is a járműfényező képzést, amihez kapcsolódóan 2021. november 29-én nyílt napot tartanak az intézményben.

A diákoknak a tanulmányi idejük alatt akár ösztöndíjat és pályakezdési támogatást is biztosíthatnak. A gyakorlati képzés a Quality Car Repair Kft. műhelyében lesz, ahol a professzionális alapanyagoknak, személyzetnek és berendezéseknek köszönhetően biztonságos környezetben dolgozhatnak a tanulók. A technológia fejlődésével és a szigorú munkavédelmi előírások miatt mára kiszorultak az egészségre káros anyagok a fényező műhelyekből, emiatt sem kell tartani ettől a szakmától.

Amennyiben sikeres záróvizsgát tesznek 3 év múlva a diákok, egy ígéretes jövő előtt fognak állni. A jó szakember nagy kincs, akiket megbecsülnek és jól megfizetnek a munkaadók, ezért érdemes a szakképzésre alapozni. A járműfényezőkre fényes jövő vár!


forrás: *KSH, **KSH

Ajánlatkérés

INGYENES AJÁNLATKÉRÉSÚj fájlt töltök fel

Még nincs fájl feltöltve.
A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!
Vissza